Heeft u vragen? Bel dan direct naar 026 – 8200 240 of mail naar mail@klimaatbeheer.eu

Luchtvochtigheid op de werkplek

Geplaatst door Klimaat

Luchtvochtigheid is belangrijk

Werken in een vochtige omgeving kan leiden tot gezondheidsklachten aan de luchtwegen en huidirritaties veroorzaken. Maar een te lage luchtvochtigheid is ook niet prettig om in te werken.

Gezondheidsklachten door vocht

Een vochtige omgeving bevordert de groei van schimmels en micro-organismen. Dit kan leiden tot allergische reacties, hoofdpijn, benauwdheid, hoesten en chronische neusverkoudheid.

Langdurig of veelvuldig vocht op de huid kan de beschermende werking aantasten, wat de werking van irriterende stoffen kan verergeren. Werknemers kunnen daardoor sneller last krijgen van huidirritaties, zoals (allergisch) eczeem.

Vocht in combinatie met hitte is ook niet gunstig voor het lichaam. Dit kan leiden tot klachten aan hart en bloedvaten, omdat het lichaam de warmte niet kan kwijtraken via zweten of koelen. Er kunnen door deze combinatie ook huidaandoeningen ontstaan, zoals jeuk en blaasjes.

Te droge lucht ook niet goed

Een vochtige werkplek is dus niet goed, maar een te droge lucht is ook niet prettig om in te werken. Het lichaam kan dan ongemerkt veel vocht kwijtraken. En vaak zijn het de slijmvliezen in de neus en de op de lippen die verstoord worden in hun normale werking. Bij beeldschermwerk of andere werkzaamheden waarbij de oogbol weinig beweegt of de oogleden weinig knipperen, komen vaak oogklachten voor vanwege een gebrek aan vocht.  Het is daarom raadzaam om de luchtvochtigheid in een ruimte goed te regelen.

Luchtvochtigheid

Over het algemeen wordt een relatieve luchtvochtigheid tussen de 30 en 70% als behaaglijk ervaren. De moeilijkheid bij het regelen van de luchtvochtigheid is dat de hoeveelheid vocht in de lucht altijd relatief is.

Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. Vandaar dat verwarmde lucht in de winter meestal zeer droog is en een relatief vochtigheidspercentage heeft dat ver beneden de 45% ligt en dus als oncomfortabel gewaardeerd wordt. Vooral een kantoorinrichting met veel katoenen of onbewerkt hout of beton of waarin veel papier ligt opgeslagen, kan veel vocht absorberen voordat het in de lucht terechtkomt.

Op koude oppervlakken (koude ramen of leidingen) zal vochtige lucht condenseren en bestaat de kans dat druppelvorming wat natte oppervlakken achterlaat.

Naast de luchtvochtigheid zijn er vele andere factoren die het comfort binnen de werkomgeving beinvlioed zoals de luchtverontreiniging, CO2. Middels een accurate duurmeting binnen het Binnenklimaatonderzoek wordt het klimaat bij u op locatie in kaart gebracht en wordt er een advies opgesteld waarmee u de productiviteit en de behaaglijkheid kunnen verhogen.